A SÁRGA CSILLAG

KONRÁD GYÖRGY Elutazás és hazatérés

"Még fűtöttünk a nappali szobában, a légkör családias volt. Anyám varrta fel mindenkinek a sárga csillagot. Voltak házi készítésű, ügyetlenebb csillagok, de a magánipar rugalmasan válaszolt az új szükségletekre, közügy volt, hogy legyen előírásszerű sárga csillag, kanárisárga, géppel szegett, hatszor hat centis átméréjű, csinos gyári csillag. Úgy kell felvarrni, hogy a cérna közé ne lehessen bedugni egy ceruzát. Mert a ravasz zsidók képesek rá, hogy a megkülönböztető jelet csak úgy tessék lássék tűzzék fel, hogy bármikor, szottyan rá, csak úgy levehessék. A zsidó újság a hatósági előírások pontos követésére buzdított.

Egy nap Istvánnal úgy döntöttünk, hogy nem szégyelljük a sárga csillagot, és bejárjuk az egész falut. Tavasz volt, az iskolaévnek áprilisban vége lett, volt időnk. bakancsban mentünk, beleugrottunk a hosszú, kövezetlen mellékutcákon a sárba. zsindelytetős, fehér oszlopos tornácokról az asszonyok rajtunk felejtették a tekintetüket."

Részlet Kóbányai János Bicikliző majom könyvéből
Apám fölrakta, mindenki fölrakta. Egy reggel elment, s többé nem jött haza. … Az utcáról vitték el, betaszították egy kocsiba, s fölvitték a Gestapo központjába. … Végre Csepelről érkezett egy munkás, és azt mondta apám ott van. … Apámat június 20-án vitték el, nem sokkal később Horthy beszüntette a deportálásokat. Egy hajszálon múlott.

KERTÉSZ IMRE:  Sorstalanság

"Ma nem mentem iskolába.
Azaz mentem, de csak, hogy hazakérezkedjem az osztályfőnökömtől. Apám levelét is átadtam neki, amelyikben „családi okokra” hivatkozva kérelmezi a felmentésem.Kérdezte, mi volna az a családi ok.

Mondtam neki, hogy apámat behívták munkaszolgálatra; akkor aztán nem is akadékoskodott tovább.

Nem haza, hanem az üzletünk felé iparkodtam."

Apám úgy mondta, ott várnak."

...

"Az iskolából az üzletünkig gyalogosan tettem meg az utat. Tiszta, langyos reggel volt, ahhoz képest, hogy tavasz eleje van. Ki is gombolkoztam volna, de azután meggondoltam: a könnyű ellenszélben még visszacsapódhatnék a kabátom szárnya, s eltakarná a sárga csillagomat, ami nem volna szabályos. Egynémely dologban most már körültekintőbben kell eljárnom."

 


Részlet Héléne Berr naplójából
A felügyelő közölte, hogy Papát el is engedhették volna, ha a csillag megfelelően lett volna felvarrva a ruhájára, mert egyébként a Foch sugárúti kihallgatás rendre lezajlott. Természetesen ellenkezdtem, ahogy Mama is elmagyarázta, hogy ő gondosan feltűzte, kapcsokkal felerősítette a csillagot az összes ruhánkra. A felügyelő viszont kitartott amelett, hogy mégiscsak emiatt vitték el Papát: „A drancyi táborban majd felvarrják azt a csillagot” – mondta. Így tudtuk meg, hogy Papát Drancyba viszik.

 

AZ OLVASÓ NAPLÓJÁBÓL - A CSILLAGOS HÁZAK

Többször megnézem a Csillagos házak oldalt a neten. Kanárisárga csillagok a város térképén. A Lipótvárosban sűrűsödnek a csillagok. Furcsa, de 1944 csillagos házat találtak.A csillagos házak 1944 júniusa és decembere között a budapesti zsidóknak kijelölt kényszer lakhelyek, a Szálasi hatalom átvétel után rendelik el a zsidó lakosság gettóba költöztetését. Elkezdem Szép Ernő Emberszag című könyvét, március 19-től  naplószerűen mondja el személyes történetét.  A 60 éves író a németek elszállásolása miatt a Margitszigetről testvéreivel egy Pozsonyi úti csillagos ház másfél szobájába költözik. Milyen az élet egy Csillagos házban?

Elviselhető, és mégis megalázó, az időrabló várokozás, a semmittevés, a bizonytalanság, a félelem felemészti az emberek erejét, életkedvét. A csillagos ház kapuján hatágú csillag van, háromtól ötig szabad az utcán lenni, öt óra után egy perccel mindenkinek ki kell állni az ajtó elé,  a házparancsnok megszámolja, hogy az ajtóra kiírt személyek megvannak-e. Kerítésen belül nem kell csillagot hordani, azonkívül kötelező, csak a harmadik kocsiba szabad ülni a villamoson. "Szememre húztam a kalapom, mint strucc. Éreztem ott a villamoson, hogy kezd a képem tüzelni."A házban lakó zsidónak nem lehet rádiója, nem látogathatják egymást, nem tarthat cselédet.

A csillagot viselők közt alig van izr. felekezetű, a többség katolikus és protestáns, csak a szülék és a nagyszülék voltak izraeliták. A csillagkeresztes hölgyek, milyen szép megnevezés, ők a zsidó antiszemiták, akiket születésük után megkereszteltek, vagy évtizedek óta keresztények, nem érintkeznek zsidókkal. A kaput őrizni kell, éjszakánként a csillagos házakba betörnek az őrjáratok és zsarolják a lakókat, két óránkét váltják egymást az őrök.

Ki lehet szabadulni, de ahhoz svéd védőlevelet kell szerezni, a budapesti követségen, azt az zsidót, akinek hozzátartozója él Svédországban és ezt igazolni is tudja beírják svéd állampolgárnak. Később svájcit és portugált is lehet kapni. Pénzkérdés. A svájci ötezer, a portugálért tízezret kérnek.

Október 15-től a nyilas kormány kerül hatalomra, megtiltják a zsidók kimozdulását, az összes menlevelet érvénytelenítik. Október 20-án kiterelik a zsidókat a csillagos házból.

Nem tudom melyik házról is olvasok, megkeresem a térképen a Pozsonyi utat, a XIII. kerület, nagyon sok csillagos ház van itt, 27. A házszám mellett ikonok vannak, ha rájuk kattintok megnézhetem a házat, van ahol a fotókhoz visszaemlékezéseket is kapcsolnak. Néhány házra most tábla kerül, sárga csillaggal, a fóliát nem veszik le, jobb ha rajta marad, félnek a rongálásoktól.