CSALÁDI FOTÓK

Gabriella Falus GABRIELLA FALUS  Forrás: Holokauszt és a családom facebook oldal


Egyik nagy becsben tartott fényképem. Dédnagymamám 85. születésnapján készült 1940-ben a 4 generációról. Dédnagymamám, Günsberger Józsefné sz. Rabinek Juliska a gettóban éhen halt, a Dohány uitcai Zsinagógában van tömegsírban eltemetve. Nagymamám, Rabinek Lajosné sz. Günsberger Irén akiröl elözö bejegyzésemben már írtam, akit egy nyilas agyon lött. Édesanyám, Falus Józsefné sz. Rabinek Rozália s én "szerencsések" voltunk, túléltük. Anyámat a nyilasok elvitték, Isaszgenél megszökött s visszajött Pestre. Igy együtt voltunk októbertöl. Ennek köszönhetem én, hogy svájci majd vatikáni védettséggel túléltük.

GRÓSZ TAMÁS BEJEGYZÉSE / Forrás: Holokauszt és a családom facebook oldal

   

A testvéreim, Pozsonyi Évike, illetve Grósz Gyurika és Marika(?) édesanyjukkal. Helyettük születtünk én és az öcsém.
Anyám első férje munkaszolgálatban (a Don kanyarban tűnt el), Évikét Pestről leküldte Verpelétre a nagymamához, onnan vitték el őket.
Apám hazatért a munkaszolgálatból, de első feleségét és a két gyereket már nem találta, Tiszacsegéről deportálták őket. A kép hátoldalán: készült 944 májusában. Apám ritkán beszélt róluk, a kislány nevében sem vagyok biztos, sajnos. Pedig mióta eszemet tudom magától értetődően tudtam, hogy gázkamrában pusztították el őket.