EMBERMENTŐK

LISKU ERZSÉBET, CSIBE

Csibe, Móricz  Zsigmond Árvácska című könyvének  modellje.  1936-ban találkoznak, a fiatal lány  éppen le akarja vetni magát a hídról, öngyilkosságra készül. Csiba hat évet tölt az íróval, sokat tanul tőle, Móricz 1942-ben agyvérzésben meghalt. Csibe könyvesboltot és kiadót alapított. A háború alatt az ő boltja  volt a magyar ellenállási mozgalom központja. Nyomdagépén hamis papírokat állítottak elő zsidóknak és katonaszökevényeknek, ahogy annak idején Móricz megmentett egy elkeseredett fiatal lányt, a felnőtt asszony megmentette mások életét, szebben Csibe nem is hálálhatta volna meg Móricz szeretetét.

 

ZSINDELYNÉ TÜDŐS KLÁRA

Tüdős Klára életútja Debrecenből indul, jómódú református családból, a Dóczyba végzte tanulmányait. Tehetséges, sikeres jelmez- és díszlettervező, színházi- és filmrendező lett.

A 40-es években sikk volt az ő ruháiban megjelenni felsőbb körökben.  Klára ruhái  a népi motívumok megőrzéséről szólnak, a ruháin azok a hímzések, szürrátétek, zsinórok jelennek meg, amelyeket ismerősek terítőkről, párnahuzatokról, falvédőkről.

Tüdős Klára házasságkötésével, férje Zsindely Ferenc pénzügyminiszter révén  bekerül a magyar "elitbe". A háború alatt a gazdag asszony villájában zsidó gyermekeket bújtat,ott a svéd misszióval több mint 70 ember életét mentette meg egy divattervező. Klárát később kitelepítik, férje halála után Budapesten, lakótelepi lakásban él. Életéről, hitéről írta "Isten markában - Merni élni!" című könyvét.